Volvo och det svenska flygvapnet

De allra flesta känner till Volvos framgångar såväl i Sverige som internationellt. Det är kanske främst de säkra bilarna som först dyker upp i tankarna när Volvo kommer på tal, men faktum är att företaget även har haft en hel del innovationer inom flygindustrin. Fram till 2012 ingick nämligen Volvo Aero Aktiebolag i Volvokoncernen innan vidare försäljning till Storbritannien. Volvo Aero tillverkade nämligen flygmotorer och såg till att det svenska flygvapnet hade de bästa motorerna. Fram till 2011 fanns dessa motorer bland annat i Saab Gripen.

Lastbilar till försvaret 2022

Att försvarsmakten har ett stort behov av transportbilar är ingen nyhet och detta behov gäller även flygvapnet. Under 2022 har 487 nyproducerade lastbilar från både Volvo och Scania beställts till Försvarsmakten och dessa kommer att fördelas efter behov. Främst är det så kallade rullflaksbilar som har beställts. Dessa kan dra upp och frakta last av olika slag som till exempel containrar, flak och annan last.

Starka motorer

Det är inte bara försvaret och flygvapnet som kan ha nytta av Volvos starka motorer och ingenjörskompetens utan även privatpersoner. Volvos personbilar är omtyckta för sin styrka och pålitlighet världen över. Den som vill köpa en Volvo här i Sverige kan bland annat vända sig till Holmgrens bil som erbjuder både fabriksnya Volvo samt begagnade till förmånliga priser. Du kan välja mellan sedan, kombi, halvkombi eller SUV. Dessutom kan du välja om du vill köpa en dieseldriven, bensindriven eller en laddhybrid. Volvo har något som passar alla. Du kan även välja att leasa en Volvo eller varför inte passa på att boka en verkstadstid via hemsidan och få din Volvo servad när du ändå håller på. Känner du att du skulle vilja uppgradera till en nyare modell är det också möjligt att göra detta via hemsidan. Det går nämligen utmärkt att även sälja din Volvo hos Holmgrens bil. Genom att fylla i ditt registreringsnummer kan du få en ungefärlig värdering online. Passa också på att botanisera i däckavdelningen där du både kan boka däckbyte, hjulbyte och beställa nya däck. Har du tröttnat på dina fälgar kan du hitta nya här.

Volvo och rymdteknik

Idag ägs Volvo Aero av brittiska GKN under namnet “GKN Aerospace Sweden AB”. Här är det främst innovativ rymdforskning som står i fokus. Det handlar om motorer till rymdfärjor men också om teknik som förbättrar flygvapnet. Företaget arbetar också med att göra motorerna lättare. Genom lägre vikt minskas nämligen påverkan på miljön. Det finns med andra ord en mycket intressant historia att lära sig mer om när det gäller tillverkning av motorer. Kanske är det ändå Volvokoncernens varumärke och pålitlighet som de allra flesta minns bäst och som på ett mycket smickrande sätt ger oss svenskar gott rykte internationellt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *