Ett liv efter flygvapnet

Känner du dig färdig med flygvapnet och funderar på vad du kan syssla med om du lämnar militären? Kanske kan arbete med lantbruksmaskiner passa dig! Med din erfarenhet från flygvapnet har du en stor trovärdighet som kan ge dig fördelar på arbetsmarknaden, och det är också möjligt att starta en egen verksamhet om du längtar efter mer frihet.

Bygg vidare på det du kan

Ett arbete inom flygvapnet kan i praktiken röra sig om många olika saker. Vad har varit din specialitet? Har det varit att reparera trasiga plan, tänka ut strategier eller att flyga JAS Gripen? Det kan kännas som väldigt nischade saker, men med dem som utgångspunkt kan du lätt utvecklas i nya riktningar. Är du bra på att reparera flygplan kan du förmodligen bli minst lika bra på att ta hand om lantbruksmaskiner, och kanske hitta en framtida karriär i att köpa upp gamla maskiner, fixa till dem och sen sälja dem vidare. Ett strategiskt tänkande med stor förmåga att planera kan vara en ovärderlig tillgång i många sorters ledarskap, som inte behöver handla om militär verksamhet. Att flyga JAS Gripen är en speciell kunskap, men även om den inte går att överföra direkt till ett annat yrkesområde kan dina tekniska kunskaper och din uppövade uppmärksamhet gå att använda även för andra syften.

Vad vill du?

Förutom att utgå från vad du redan kan, behöver du fråga dig vad du vill. Varför vill du lämna flygvapnet? Kanske finns det en annan tjänst där du kan trivas bättre och få uppgifter du inte har idag, helt utan att lämna organisationen? Med dagens förändrade läge med kriget i Ukraina och ett blivande NATO-medlemskap kan nya möjligheter dyka upp. Eller är det barndomens drömmar om lantbruksmaskiner som kommit upp till ytan och behöver omformas till något du sysslar med till vardags? Arbete med lantbruksmaskiner kan kännas lugnare, tryggare och mer jordnära än ett arbete inom militären – kanske framför allt i tider med en ökad militär oro. Det är helt ok om du känner dig färdig med din militära gärning, vill köpa en gård och ett par lantbruksmaskiner, och leva resten av livet på ett helt annat sätt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *