Stridsflyg

JAS 39 Gripen är ett fjärde generationens stridsflygplan som utvecklades av svenska Saab och fortfarande tillverkas i Sverige. Beslut om att ett nytt system skulle tas fram togs redan 1982, men även om den första versionen som togs i operativ tjänst stod färdig 1996 så pågår utvecklingen av Gripen än idag.

Det var flera krav som ställdes på det nya flygplanet. Det skulle ha en mulitfunktionsroll, det vill säga kunna användas både till jaktuppdrag, robotattacker mot markmål, samt spaning. Det skulle också kunna användas i flygvapnets Bas 90-system som innefattar flertalet flygbaser ute i landet, där landningsbanorna utgörs av breddade landsvägspartier som endast är 800 m långa. I Bas 90-systemet är det dessutom inte yrkesfolk utan värnpliktig personal som ska klargöra, alltså tanka och ställa i ordning, planen inför och efter utfört uppdrag.

Gripen är mindre än föregångaren JA 37 och liknar den till utseendet genom att ha både deltavinge (den stora huvudvingen) och canardvinge (den lilla vingen bakom nosen). Däremot har Jas 39-systemet en instabil konfiguration, vilket betyder att lyftkraften hamnar längre bak, så att planet inte automatiskt stabiliseras i luften under flygning. Detta måste istället göras på artificiell väg.

Fördelarna med instabil konfiguration är att planet får hög svängprestanda och lågt luftmotstånd. Detta i sin tur gör att planet kan flygas i högre hastigheter, kan flyga längre per gång, och dessutom ta större last. Däremot innebar det vissa barnsjukdomar för JAS 39-systemet.

JA 37:ans styrsystem var det första i världen med ett elektroniskt styrsystem i tillägg till det mekaniska, men JAS 39 fick ett helt datoriserat styrsystem. Det var dock inte programmerat för att hantera pilotens korrigeringar på rätt sätt, vilket gjorde att planet vid ett par tillfällen havererade när systemet försökte utföra manövrarna fullt ut och i turordning.

Dessa tekniska problemen kunde dock åtgärdas. JAS 39 Gripen har sedan tjänstgjort i många år och kommit i flera versioner. Den version som är i tjänst idag heter Jas 39 C/D och är en internationell version av planet, med nya vapensystem och elektroniska displayer.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *