Transportflyg

Flygvapnet är delägare i tre stycken Boeing C-17 genom det europeiska samarbetet Heavy Airlift Wing. Flygplanet kan transportera stridsfordon såväl som personal, och har trycksatt kabin. Planet kan backa och göra trepunktsvändningar tack vare att de fyra individuellt manövrerbara jetmotorerna. Det kan också lufttankas, och är utrustad med remsor och facklor som används för att förvilla radar och målsökande robotar.

Propellerplanet TP 100 med civil beteckning Saab 340 har plats för 37 personer utöver besättningen på 3 personer. Det används av både försvarsmakten och civila myndigheter och statliga verk för att transportera personal eller materiel. Det är också utrustat med kamera för att fullfölja Sveriges del i Open Skies-avtalet, som går ut på att medlemsländerna med vissa plan får genomföra observationsflygningar över varandras territorium.

För transporter av mycket viktiga personer, det vill säga rikets och försvarets högsta ledningar samt kungafamiljen, används TP 102 och TP 102 D. Det är en Gulfstream IV och en Gulfstream G550 med plats för 12 personer vardera. De är i princip identiska sånär som på att TP 102 D har längre räckvidd.

Den gamla trotjänaren TP 84 Hercules har använts sedan 1965 och även om planet inte klarar lika mycket last som C-17, så kompenserar det genom att kunna landa och starta på korta, ojämna landningsbanor.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *