Helikoptrar

Den största av flygvapnets helikoptrar är den medeltunga Helikopter 14, vars civila beteckning är NH-Industries/Eurocopter NH90. Den har ett sexkantigt skrov som gör den svårare att upptäcka med radar. Skrovet är dessutom tillverkat i glasfiber och kolfiber, vilket gör den lättare än en helikopter med aluminiumskrov. Det elektroniska styrsystemet har två digitala och två analog datorer som minskar risken för att styrsystemet ska sättas ur funktion. Helikoptern är mycket väl lämpad för att operera i fjällmiljö med snö, is och hårda vindar tack vare den avancerade väderradarn. Den kan ta upp till 20 passagerare förutom besättningen, som består av fyra personer.

Den lättaste helikoptern är en militär variant av italienska Agusta A109. Helikopter 15 har plats för upp till 8 personer och finns i två versioner. HKP 15A är till för flygning över land, medan HKP 15B används över hav och sjö. Den senare kan landa och tanka ombord på fartyg, och har utrustning för att kunna borda fartyg. Den har också nödflottörer, som fungerar som flythjälpmedel ifall helikoptern skulle råka ut för något och behöva gå ner på vattenytan. Dessutom är den utrustad med hydrofoner, apparater som används för avlyssning under vatten.

För transporter av olika slag används Helikopter 16, vilken köptes in väldigt snabbt som en ersättare till HKP 10 Super Puma. I försvarets insats i Afghanistan i mitten av 2000-talet användes den framförallt som ambulanshelikopter. HKP 16 är lite lättare och snabbare än föregångaren, och är utrustad med IR-dämpare för att minska risken att bli upptäckt. Det går att hänga lasten undertill för att frigöra utrymme inuti för personal. När den används till sjuktransport får det plats upp till fyra bårar, och två läkare eller sjuksköterskor utöver den vanliga besättningen på fyra personer. Amerikanska namnet är Blackhawk UH-60.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *